2023 bütçesi hakkında bilgi

KÜTAHYA (TG) - Telgraf Gazetesi |
 

2023 bütçesi hakkında bilgi

Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık ile her sene sonlarına doğru yapmış olduğumuz değerlendirme röportajını gerçekleştirdik. Bu röportajda da merak ettiğiniz, sormamızı istediğiniz soruları kendisine yönelttiğimiz gibi, projelerine dair gelişmeleri ve hedeflerini konuştuk.

EDİTÖR: 2023 BÜTÇE ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ RİCA EDELİM. Başkan Işık: 2023 yılı bütçe hazırlık çalışmalarımız devam ediyor. Bir kaç bilgi ile özetlemek isterim. Öncelikle göreve geldiğimiz 2018 sonu itibarıyla yaklaşık 280 Milyon TL gerçekleşmiş gelirle devralmıştık belediyemizi. Bu rakamı o günki nufüsumuza böldüğümüzde kişi başı yaklsşık 1100 TL gelir, 650 Milyon TL borcu böldüğümüzde ise 2600 TL yıllık borcu oluyordu. Çıkarttığımızda 1500 TL net karşılığı olmayan borçla devralmıştık. Şimdi 2022 yılında bütçemiz yaklaşık 1 Milyar 500 Milyon TL’ye çıktı. Kişi başı gelir 4700 TL, borç 1100 TL, pozitif 3500 TL ise nakit sermaye arttırımı oldu. Yani eksi 1500 TL’den, 3500 TL’ye dolayısı ile; üç yılda kişi başına 5000 TL sermaye yatırımına kavuşan belediyeye dönüştük. Şimdi Allah nasip ederse 2023 yılı bütçemizde devraldığımız bütçenin 10 katını hedefledik. Yani 2 Milyar 800 Milyon TL’yi aşan bir bütçe hedefimiz var. Dünyanın hiç bir yerinde, Türkiye’nin hiçbir yerinde 3 yılda devraldığı bütçeyi 10’a katlayan bir bütçe varsa buyrun onunla kıyaslayalım. Çalışmalarımız devam ediyor. Arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten mevcut kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanarak; satın almasından, değerlendirilecek taşınmazımıza kadar elimizdeki tüm varlıkları en iyi şekilde değerlendirerek bu şehre hizmet etmek için ve bu büyük projeleri mümkünse öz sermayemiz ağırlıklı olacak şekilde kazandırmaya çalışıyoruz. 2 Milyar 800 Milyon TL’lik bütçenin %60’ ı yatırım bütçesi. Yani parasının 100 TL’sinin 60 TL’sini bu şehrin geleceğine harcayan bir belediyeye dönüştük. Nakit çalışıyoruz. Kütahyalı esnafımızın belediyemize verdiği mal ve hizmetin bedelini en fazla bir hafta içerisinde ödüyoruz peşin. Çalışan müteahhitlerimizin tamamının hak edişleri geldiğinde süreci tamamladıktan sonra en geç bir hafta on gün içerisinde parasını ödüyoruz. Yine devraldığımızda limit aşımı 52 milyon TL fazladan kullanmış bir belediye idi burası. 1 TL dahi kredi çekecek durumumuz yoktu. Yasal olarak çekmemiz gereken kredilerin o dönemde tamamı kullanılmış, üzerine de bakan onayı ile 52 Milyon TL fazla kullanılmış. Bu boşaldı. Şimdi geçen ay itibarıyla toplamda kredi 687 Milyon kredi çekebilecek bir duruma geldik. Hakkımız var ama kullanmıyoruz. İhtiyacı olan projelerimizde peyderpey kullanacağız. Dolayısı ile türkiye’de İller Bankası kayıtlarına girdiğinizde düzenli borcunu ödemiş, nufusuna göre en fazla kredi limiti açılmış belediyenin sadece Kütahya Belediye olduğunu söylediklerini de söylemiş olalım. İşte marka böyle olur.
Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık ile her sene sonlarına doğru yapmış olduğumuz değerlendirme röportajını gerçekleştirdik. Bu röportajda da merak ettiğiniz, sormamızı istediğiniz soruları kendisine yönelttiğimiz gibi, projelerine dair gelişmeleri ve hedeflerini konuştuk.

EDİTÖR: 2023 BÜTÇE ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ RİCA EDELİM.


Başkan Işık: 2023 yılı bütçe hazırlık çalışmalarımız devam ediyor. Bir kaç bilgi ile özetlemek isterim. Öncelikle göreve geldiğimiz 2018 sonu itibarıyla yaklaşık 280 Milyon TL gerçekleşmiş gelirle devralmıştık belediyemizi. Bu rakamı o günki nufüsumuza böldüğümüzde kişi başı yaklsşık 1100 TL gelir, 650 Milyon TL borcu böldüğümüzde ise 2600 TL yıllık borcu oluyordu. Çıkarttığımızda 1500 TL net karşılığı olmayan borçla devralmıştık. Şimdi 2022 yılında bütçemiz yaklaşık 1 Milyar 500 Milyon TL’ye çıktı. Kişi başı gelir 4700 TL, borç 1100 TL, pozitif 3500 TL ise nakit sermaye arttırımı oldu. Yani eksi 1500 TL’den, 3500 TL’ye dolayısı ile; üç yılda kişi başına 5000 TL sermaye yatırımına kavuşan belediyeye dönüştük. Şimdi Allah nasip ederse 2023 yılı bütçemizde devraldığımız bütçenin 10 katını hedefledik. Yani 2 Milyar 800 Milyon TL’yi aşan bir bütçe hedefimiz var. Dünyanın hiç bir yerinde, Türkiye’nin hiçbir yerinde 3 yılda devraldığı bütçeyi 10’a katlayan bir bütçe varsa buyrun onunla kıyaslayalım. Çalışmalarımız devam ediyor. Arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten mevcut kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanarak; satın almasından, değerlendirilecek taşınmazımıza kadar elimizdeki tüm varlıkları en iyi şekilde değerlendirerek bu şehre hizmet etmek için ve bu büyük projeleri mümkünse öz sermayemiz ağırlıklı olacak şekilde kazandırmaya çalışıyoruz. 2 Milyar 800 Milyon TL’lik bütçenin %60’ ı yatırım bütçesi. Yani parasının 100 TL’sinin 60 TL’sini bu şehrin geleceğine harcayan bir belediyeye dönüştük. Nakit çalışıyoruz. Kütahyalı esnafımızın belediyemize verdiği mal ve hizmetin bedelini en fazla bir hafta içerisinde ödüyoruz peşin. Çalışan müteahhitlerimizin tamamının hak edişleri geldiğinde süreci tamamladıktan sonra en geç bir hafta on gün içerisinde parasını ödüyoruz. Yine devraldığımızda limit aşımı 52 milyon TL fazladan kullanmış bir belediye idi burası. 1 TL dahi kredi
çekecek durumumuz yoktu. Yasal olarak çekmemiz gereken kredilerin o dönemde tamamı kullanılmış, üzerine de bakan onayı ile 52 Milyon TL fazla kullanılmış. Bu boşaldı. Şimdi geçen ay itibarıyla toplamda kredi 687 Milyon kredi çekebilecek bir duruma geldik. Hakkımız var ama kullanmıyoruz. İhtiyacı olan projelerimizde peyderpey kullanacağız. Dolayısı ile türkiye’de İller Bankası kayıtlarına girdiğinizde düzenli borcunu ödemiş, nufusuna göre en fazla kredi limiti açılmış belediyenin sadece Kütahya Belediye olduğunu söylediklerini de söylemiş olalım. İşte marka böyle olur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve telgrafgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.