Orhan ÖZATİK
Köşe Yazarı
Orhan ÖZATİK
 

Rengimiz Belli Olsun

Covid 19 aşılanma oranlarının verildiği haritanın rengi ilk başlarda turuncu ve kırmızı iken, son dönemde nerdeyse masmavi olmuştu. Ancak haritayı mavileştiren tek doz aşılanma oranı insanların rehavete kapılmasına sebep oldu. Tek doz aşılanmanın insanları hastalıktan korumadığı bilinmesine rağmen, haftalarca bu harita yayınlandı. Dünden itibaren çift doz aşı baz alınarak yeni harita yayınlanmaya başladı. Haritanın rengi maviden sarı, turuncu ve kırmızıya döndü. Haritanın mevcut hali, aşılamada henüz istediğimiz düzeyin oldukça gerisinde olduğumuzun göstergesi olarak karşımızda duruyor. Mevcut haritaya bakarak, aşılamanın düzeyi hakkında net bilgilere sahip olmamız mümkün değil. 65 yaş üstü ve aşılamada öncelikli olanların aşılarının önemli bir kısmı şubat ayı itibarı ile tamamlandığı için, şu anda ilk iki dozu yapılan bu vatandaşlarımızın antikor düzeyleri koruyuculuktan uzak miktarlara düştü. Bu vatandaşlarımızın ne kadarına 3. hatırlatma dozu yapıldığını biz bilmiyoruz. Ancak bu bilgilerin Sağlık Bakanlığı kayıtlarında olduğu muhakkak. Haritadaki renklerin 3. Doz uygulamalarını da içerecek şekilde yapılması daha doğru olacaktır. Eksik olan bilgilere rağmen yaklaşık %60 civarında çift doz aşılanma oranı, ilimizin toplumsal bağışıklığın uzağında olduğunun da bir göstergesidir. Bu bilgiler ışığında sosyal mesafe ve maske kullanımının hiç taviz verilmeden uygulanmasını sağlamamız gerekiyor. Bu konunun takibini yapmakla görevli olan kurumlar, hiç taviz vermeden denetimlerini yapmalıdırlar. Bir diğer konu, aşı karşıtlarının toplumu yanlış bilgilendirmelerinin önüne geçebilmektir. Bilimsellikten uzak demeçlerin ve yayınların denetim altına alınmasında fayda olacağını düşünüyorum. Elbette kişilerin fikirlerini özgürce ifade etmeleri en önemli demokratik hakların başında gelmektedir. Bunun yanında halk sağlığını ilgilendiren konularda daha dikkatli olunması gerekir. Halk sağlığını tehdit edecek boyutta yanlış bilgilendirmelere karşı, bilimsel nitelikli cevaplar hiç gecikmeden basın yayın yoluyla halka duyurulmalıdır. Mavi günlerde görüşmek üzere Sağlıcakla kalın.

Rengimiz Belli Olsun

Covid 19 aşılanma oranlarının verildiği haritanın rengi ilk başlarda turuncu ve kırmızı iken, son dönemde nerdeyse masmavi olmuştu. Ancak haritayı mavileştiren tek doz aşılanma oranı insanların rehavete kapılmasına sebep oldu. Tek doz aşılanmanın insanları hastalıktan korumadığı bilinmesine rağmen, haftalarca bu harita yayınlandı. Dünden itibaren çift doz aşı baz alınarak yeni harita yayınlanmaya başladı. Haritanın rengi maviden sarı, turuncu ve kırmızıya döndü. Haritanın mevcut hali, aşılamada henüz istediğimiz düzeyin oldukça gerisinde olduğumuzun göstergesi olarak karşımızda duruyor.

Mevcut haritaya bakarak, aşılamanın düzeyi hakkında net bilgilere sahip olmamız mümkün değil. 65 yaş üstü ve aşılamada öncelikli olanların aşılarının önemli bir kısmı şubat ayı itibarı ile tamamlandığı için, şu anda ilk iki dozu yapılan bu vatandaşlarımızın antikor düzeyleri koruyuculuktan uzak miktarlara düştü. Bu vatandaşlarımızın ne kadarına 3. hatırlatma dozu yapıldığını biz bilmiyoruz. Ancak bu bilgilerin Sağlık Bakanlığı kayıtlarında olduğu muhakkak. Haritadaki renklerin 3. Doz uygulamalarını da içerecek şekilde yapılması daha doğru olacaktır.

Eksik olan bilgilere rağmen yaklaşık %60 civarında çift doz aşılanma oranı, ilimizin toplumsal bağışıklığın uzağında olduğunun da bir göstergesidir. Bu bilgiler ışığında sosyal mesafe ve maske kullanımının hiç taviz verilmeden uygulanmasını sağlamamız gerekiyor. Bu konunun takibini yapmakla görevli olan kurumlar, hiç taviz vermeden denetimlerini yapmalıdırlar.

Bir diğer konu, aşı karşıtlarının toplumu yanlış bilgilendirmelerinin önüne geçebilmektir. Bilimsellikten uzak demeçlerin ve yayınların denetim altına alınmasında fayda olacağını düşünüyorum. Elbette kişilerin fikirlerini özgürce ifade etmeleri en önemli demokratik hakların başında gelmektedir. Bunun yanında halk sağlığını ilgilendiren konularda daha dikkatli olunması gerekir. Halk sağlığını tehdit edecek boyutta yanlış bilgilendirmelere karşı, bilimsel nitelikli cevaplar hiç gecikmeden basın yayın yoluyla halka duyurulmalıdır.

Mavi günlerde görüşmek üzere

Sağlıcakla kalın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve telgrafgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.