Orhan ÖZATİK
Köşe Yazarı
Orhan ÖZATİK
 

Merhaba...

Bugünden itibaren gazetemizde HER İŞİN BAŞI SAĞLIK başlığı ile yazı yazmaya başlıyorum.   30 yıla yaklaşan meslek hayatım boyunca elde ettiğim tecrübeler ve aldığım eğitimler ışığında güncel sağlık konularında ve halkımızın daha sağlıklı yaşam sürerken dikkat etmeleri gerekenler konusunda yazılarımı oluşturmaya çalışacağım.   Elbette bu günlerde güncel sağlık konusu dediğimizde aklımıza ilk gelen konuların başında Covid-19 pandemisi geliyor. Covid 19 pandemisi başladığı andan itibaren televizyon kanallarında, yazılı basında ve sosyal medyada çok yoğun bir bilgi akışı oldu ve halen de devam ediyor. Haftaya yayınlanacak olan yazımın konusu elbette Covid 19 ile ilgili olacak. Hastalıktan korunmak için yapılması gerekenler ve tedavi yöntemlerini gözden geçireceğiz. Elbette aşılar ve aşılama konusu da irdeleyeceğimiz konular arasında olacak.   Ben 2000 yılından beri Tüp Bebek ve Kök Hücre ile uğraşıyorum. Yaklaşık 20 yıllık eğitim ve deneyim süresince oldukça fazla sayıda ailenin infertilite (çocuk sahibi olamama) ile ilgili sağlık sorunlarına çözüm bulmaya çalıştım. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tüp bebek merkezinde çalıştığım süre içinde, hastalarımızın neredeyse yarısı Kütahya'dan gelirdi. Hava kirliliği dahil pek çok etken, evli çiftlerin çocuk sahibi olamamalarında önemli bir sebep olarak karşımıza çıkıyordu. Günümüzde ise hava kirliliği önemli ölçüde ortadan kalkmasına rağmen, yediğimiz gıdaların üretiminde kullanılan hormonlar ve ilaçlar çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin karşısına büyük bir engel olarak çıkıyor. Ayrıca yoğun stres de önemli faktörler arasında yer almaktadır. Bu konularda da ileriki yazılarımızda bilgi vermeye çalışacağım.   Diğer yazı konularımızdan biri ise kök hücre olacak. En fazla 5 yıl içinde neredeyse tüm kliniklerin hastaları tedavi etmek amacı ile kök hücre talebinde bulunacağını düşünüyorum. Zaten günümüzde bazı alanlarda kök hücre tedavileri kullanılmaktadır. En önemli örnek ise kemik iliği nakilleri olarak gösterilebilir. Ayrıca plastik cerrahide kullanılan estetik amaçlı kök hücre tedavileri de oldukça yaygındır.    Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesinde uygulanan yeni tedavi yöntemleri, yeni laboratuvar teknikleri de konu başlıklarımız içinde yer alacaktır.    Bazı yazılarımızda alanında saygın isimleri de konuk edeceğimizi düşünüyorum. Özellikle İlimizden yetişen hemşerimiz olan bilim insanları ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesinin kıymetli bilim insanları konuğumuz olacaktır.   Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla.

Merhaba...

Bugünden itibaren gazetemizde HER İŞİN BAŞI SAĞLIK başlığı ile yazı yazmaya başlıyorum.

 

30 yıla yaklaşan meslek hayatım boyunca elde ettiğim tecrübeler ve aldığım eğitimler ışığında güncel sağlık konularında ve halkımızın daha sağlıklı yaşam sürerken dikkat etmeleri gerekenler konusunda yazılarımı oluşturmaya çalışacağım.

 

Elbette bu günlerde güncel sağlık konusu dediğimizde aklımıza ilk gelen konuların başında Covid-19 pandemisi geliyor. Covid 19 pandemisi başladığı andan itibaren televizyon kanallarında, yazılı basında ve sosyal medyada çok yoğun bir bilgi akışı oldu ve halen de devam ediyor. Haftaya yayınlanacak olan yazımın konusu elbette Covid 19 ile ilgili olacak. Hastalıktan korunmak için yapılması gerekenler ve tedavi yöntemlerini gözden geçireceğiz. Elbette aşılar ve aşılama konusu da irdeleyeceğimiz konular arasında olacak.

 

Ben 2000 yılından beri Tüp Bebek ve Kök Hücre ile uğraşıyorum. Yaklaşık 20 yıllık eğitim ve deneyim süresince oldukça fazla sayıda ailenin infertilite (çocuk sahibi olamama) ile ilgili sağlık sorunlarına çözüm bulmaya çalıştım. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tüp bebek merkezinde çalıştığım süre içinde, hastalarımızın neredeyse yarısı Kütahya'dan gelirdi. Hava kirliliği dahil pek çok etken, evli çiftlerin çocuk sahibi olamamalarında önemli bir sebep olarak karşımıza çıkıyordu. Günümüzde ise hava kirliliği önemli ölçüde ortadan kalkmasına rağmen, yediğimiz gıdaların üretiminde kullanılan hormonlar ve ilaçlar çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin karşısına büyük bir engel olarak çıkıyor. Ayrıca yoğun stres de önemli faktörler arasında yer almaktadır. Bu konularda da ileriki yazılarımızda bilgi vermeye çalışacağım.

 

Diğer yazı konularımızdan biri ise kök hücre olacak. En fazla 5 yıl içinde neredeyse tüm kliniklerin hastaları tedavi etmek amacı ile kök hücre talebinde bulunacağını düşünüyorum. Zaten günümüzde bazı alanlarda kök hücre tedavileri kullanılmaktadır. En önemli örnek ise kemik iliği nakilleri olarak gösterilebilir. Ayrıca plastik cerrahide kullanılan estetik amaçlı kök hücre tedavileri de oldukça yaygındır. 

 

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesinde uygulanan yeni tedavi yöntemleri, yeni laboratuvar teknikleri de konu başlıklarımız içinde yer alacaktır. 

 

Bazı yazılarımızda alanında saygın isimleri de konuk edeceğimizi düşünüyorum. Özellikle İlimizden yetişen hemşerimiz olan bilim insanları ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesinin kıymetli bilim insanları konuğumuz olacaktır.

 

Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve telgrafgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.