Orhan ÖZATİK
Köşe Yazarı
Orhan ÖZATİK
 

Maalesef Yine Pandemi

Pandemi konusunda tekrar yazmayacağımı düşünüyordum. Ancak son haftalarda geldiğimiz durum tekrar pandemi ile ilgili yazı yazmamı gerektirdi. Tüm dünyada başladığı andan itibaren MASKE, MESAFE ve TEMİZLİK kurallarına mutlak riayet etmemiz gerektiği bilim adamları tarafından önemle belirtilmişti. Pandeminin başladığı Mart 2020 tarihinden itibaren bu kurallara uygun hareket eden insanlarımız sayesinde tespit edebildiğimiz vaka sayıları oldukça azdı. Örneğin 18 Mart 2020 tarihinde toplam vaka sayımız sadece 93 idi. 11 Nisan’da 5138 sayısına ulaştık. Alınan tedbirler ile mayıs ayı içinde günlük vaka sayımızı binin altına indirmeyi başardık. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında günlük vaka sayılarımız 1000-1500 arasında değişmeye başladı. Bizler için tehlike sinyallerinin çalmaya başlaması Ekim ayı içinde 2500 lere çıkan vaka sayısına ulaşılması idi. Toplam vaka sayısının kasım ayı içinde Dünya standartlarında verilmeye başlaması ise durumun çok ciddi olduğunu gösterdi. Artık vaka sayılarımız 30000 (otuz bin) in üstüne çıktı. Alınan tedbirler ile Ocak ayı içinde yeni vaka sayımız 10000 (on bin)in altına indi. Yaklaşık bir yıldan beri evlere kapanan insanlarımızın tedbirlere riayet etmekte zorlanmaya başlaması ve virüsün mutasyona uğraması, bizleri günlük vaka sayısında 60000 (altmış bin)li rakamlar ile tanıştırdı. Bu durumda yapılması gereken en önemli hamle aşılamanın bir an önce %60-%70 seviyelerine çıkarılması olmalıydı. Ancak bunu başaramadık. Kısmi kapanmanın sonuçlarının ne olacağını önümüzdeki hafta içinde göreceğiz. Umarım alınan tedbirler faydalı olur. Vaka sayılarında yeterli azalmanın olmadığı görülürse çok daha sıkı tedbirlerin alınması kaçınılmaz olacaktır. Bizim için en önemli koruyucu tedbirlerin başında aşılama gelmektedir. Aşıların güvenli olmadığını düşünerek aşı olmaktan kaçınan önemli sayıda insanımız var. Lütfen aşı olmaktan kaçmayalım. Yeni nesil aşıların güvenli olmadığını düşünen vatandaşlarımız, geleneksel yöntemle hazırlanan ve benim de yaptırdığım, Çin’den gelen aşıyı tercih edebilir. Aşılarını yaptıran vatandaşlarımız, ben aşımı oldum diye rahat hareket etmemelidirler. Aşının koruyuculuğu %99 olsa bile, %1 lik etkisiz grubun içine girme ihtimalini düşünerek tüm tedbirlere riayet etmelidirler. Unutulmamalıdır ki, MASKE, MESAFE, TEMİZLİK ve AŞI virüsten korunmamız için şimdilik tek çaredir. Sağlıcakla kalın

Maalesef Yine Pandemi

Pandemi konusunda tekrar yazmayacağımı düşünüyordum. Ancak son haftalarda geldiğimiz durum tekrar pandemi ile ilgili yazı yazmamı gerektirdi. Tüm dünyada başladığı andan itibaren MASKE, MESAFE ve TEMİZLİK kurallarına mutlak riayet etmemiz gerektiği bilim adamları tarafından önemle belirtilmişti. Pandeminin başladığı Mart 2020 tarihinden itibaren bu kurallara uygun hareket eden insanlarımız sayesinde tespit edebildiğimiz vaka sayıları oldukça azdı. Örneğin 18 Mart 2020 tarihinde toplam vaka sayımız sadece 93 idi. 11 Nisan’da 5138 sayısına ulaştık. Alınan tedbirler ile mayıs ayı içinde günlük vaka sayımızı binin altına indirmeyi başardık.

Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında günlük vaka sayılarımız 1000-1500 arasında değişmeye başladı. Bizler için tehlike sinyallerinin çalmaya başlaması Ekim ayı içinde 2500 lere çıkan vaka sayısına ulaşılması idi. Toplam vaka sayısının kasım ayı içinde Dünya standartlarında verilmeye başlaması ise durumun çok ciddi olduğunu gösterdi. Artık vaka sayılarımız 30000 (otuz bin) in üstüne çıktı. Alınan tedbirler ile Ocak ayı içinde yeni vaka sayımız 10000 (on bin)in altına indi. Yaklaşık bir yıldan beri evlere kapanan insanlarımızın tedbirlere riayet etmekte zorlanmaya başlaması ve virüsün mutasyona uğraması, bizleri günlük vaka sayısında 60000 (altmış bin)li rakamlar ile tanıştırdı. Bu durumda yapılması gereken en önemli hamle aşılamanın bir an önce %60-%70 seviyelerine çıkarılması olmalıydı. Ancak bunu başaramadık.

Kısmi kapanmanın sonuçlarının ne olacağını önümüzdeki hafta içinde göreceğiz. Umarım alınan tedbirler faydalı olur. Vaka sayılarında yeterli azalmanın olmadığı görülürse çok daha sıkı tedbirlerin alınması kaçınılmaz olacaktır.

Bizim için en önemli koruyucu tedbirlerin başında aşılama gelmektedir. Aşıların güvenli olmadığını düşünerek aşı olmaktan kaçınan önemli sayıda insanımız var. Lütfen aşı olmaktan kaçmayalım. Yeni nesil aşıların güvenli olmadığını düşünen vatandaşlarımız, geleneksel yöntemle hazırlanan ve benim de yaptırdığım, Çin’den gelen aşıyı tercih edebilir.

Aşılarını yaptıran vatandaşlarımız, ben aşımı oldum diye rahat hareket etmemelidirler. Aşının koruyuculuğu %99 olsa bile, %1 lik etkisiz grubun içine girme ihtimalini düşünerek tüm tedbirlere riayet etmelidirler.

Unutulmamalıdır ki, MASKE, MESAFE, TEMİZLİK ve AŞI virüsten korunmamız için şimdilik tek çaredir.

Sağlıcakla kalın

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve telgrafgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.