Polonya Rus gazından vazgeçmeye hazır, Bulgaristan'ın desteğe ihtiyacı var

EKONOMİ (Telgraf Gazetesi) - Haberler |
 

Polonya Rus gazından vazgeçmeye hazır, Bulgaristan'ın desteğe ihtiyacı var

Polonya Rus gazından vazgeçmeye hazır, Bulgaristan'ın desteğe ihtiyacı var

ANKARA (AA) - Jakobik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın Polonya ve Bulgaristan'a gaz arzını 27 Nisan itibarıyla durdurduğunu anımsattı.Bulgaristan'ın Rus gazını ikame etmek için Avrupa Komisyonu'nun desteğine ihtiyacı olacağının altını çizen Jakobik, "Polonya ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sini Rusya'dan ithal ediyor. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalinden ve komşularından tüm ihtiyaçlarını ithal edebilecek kapasitede. Bu alternatif enerji kaynaklarına sahip Polonya, Rus gazını tamamen bırakmaya hazır." diye konuştu.Jakobik, Polonya'nın yılda yaklaşık 20 milyar metreküp doğal gaz tükettiğini belirterek, ülkenin Norveç'ten gelecek "Baltık Hattı" ve Litvanya'nın LNG terminali aracılığıyla da daha fazla doğal gaz tedarik edebileceğini kaydetti.Sonbahar ve kış aylarına ilişkin ise şimdiden tahminde bulunmanın zor olduğunu vurgulayan Jakobik, "AB'nin, Rusya'dan doğal gaz akışının tamamen kesilmiş gibi çalışması gerekiyor." dedi.Bazı alıcılar Rusya'nın kararnamesine itiraz etmiyorOxford Enstitüsü Enerji Çalışmaları Uzmanı Katja Yafimava da Rusya tarafından yayımlanan kararname ile ödemelerin Gazprombank'a yapılmasının istendiğini ancak Polonya ve Bulgaristan'ın bunu reddettiğini söyledi.Yafimava, yeni prosedüre göre Avrupalı alıcıların avro ile ödeme yapabileceklerini ancak Gazprombank tarafında da ek adımlar atması gerektiğini anımsattı.Polonya ve Bulgaristan'ın bu prosedürün mevcut tedarik sözleşmelerine aykırı olduğunu belirttiğini kaydeden Yafimava, "Yeni kuralın mevcut sözleşmeler için geçerli olmadığını düşünerek bunu reddettiler. Kararnameye göre, Gazprom'a yeni prosedüre uygun olarak ödeme yapılmadığı durumda şirket gaz arzını durdurma hakkına sahip." değerlendirmesinde bulundu.Yafimava, uluslararası medyada çıkan haberlere göre, 4 Avrupalı alıcının ruble ile ödeme yapmaya hazır olduğunun altını çizerek, "On alıcının da Gazprombank'ta ruble hesabı açtığı söyleniyor. Bu da gösteriyor ki bu alıcılar söz konusu adımları atarak Rusya'nın kararnamesinin sözleşmelerine aykırı olmadığını düşünüyor." ifadelerini kullandı.Rus enerji şirketi Gazprom, dün yaptığı açıklamada, rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya'ya doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurduğunu bildirdi.Gazprom, Polonya ve Bulgaristan'a doğal gaz akışının ödemeyi ruble ile yapana kadar kapalı olacağını duyurdu.Muhabir: Murat Temizer
Polonya Rus gazından vazgeçmeye hazır, Bulgaristan'ın desteğe ihtiyacı var

ANKARA (AA) - Jakobik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın Polonya ve Bulgaristan'a gaz arzını 27 Nisan itibarıyla durdurduğunu anımsattı.

Bulgaristan'ın Rus gazını ikame etmek için Avrupa Komisyonu'nun desteğine ihtiyacı olacağının altını çizen Jakobik, "Polonya ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sini Rusya'dan ithal ediyor. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalinden ve komşularından tüm ihtiyaçlarını ithal edebilecek kapasitede. Bu alternatif enerji kaynaklarına sahip Polonya, Rus gazını tamamen bırakmaya hazır." diye konuştu.

Jakobik, Polonya'nın yılda yaklaşık 20 milyar metreküp doğal gaz tükettiğini belirterek, ülkenin Norveç'ten gelecek "Baltık Hattı" ve Litvanya'nın LNG terminali aracılığıyla da daha fazla doğal gaz tedarik edebileceğini kaydetti.

Sonbahar ve kış aylarına ilişkin ise şimdiden tahminde bulunmanın zor olduğunu vurgulayan Jakobik, "AB'nin, Rusya'dan doğal gaz akışının tamamen kesilmiş gibi çalışması gerekiyor." dedi.

Bazı alıcılar Rusya'nın kararnamesine itiraz etmiyor

Oxford Enstitüsü Enerji Çalışmaları Uzmanı Katja Yafimava da Rusya tarafından yayımlanan kararname ile ödemelerin Gazprombank'a yapılmasının istendiğini ancak Polonya ve Bulgaristan'ın bunu reddettiğini söyledi.

Yafimava, yeni prosedüre göre Avrupalı alıcıların avro ile ödeme yapabileceklerini ancak Gazprombank tarafında da ek adımlar atması gerektiğini anımsattı.

Polonya ve Bulgaristan'ın bu prosedürün mevcut tedarik sözleşmelerine aykırı olduğunu belirttiğini kaydeden Yafimava, "Yeni kuralın mevcut sözleşmeler için geçerli olmadığını düşünerek bunu reddettiler. Kararnameye göre, Gazprom'a yeni prosedüre uygun olarak ödeme yapılmadığı durumda şirket gaz arzını durdurma hakkına sahip." değerlendirmesinde bulundu.

Yafimava, uluslararası medyada çıkan haberlere göre, 4 Avrupalı alıcının ruble ile ödeme yapmaya hazır olduğunun altını çizerek, "On alıcının da Gazprombank'ta ruble hesabı açtığı söyleniyor. Bu da gösteriyor ki bu alıcılar söz konusu adımları atarak Rusya'nın kararnamesinin sözleşmelerine aykırı olmadığını düşünüyor." ifadelerini kullandı.

Rus enerji şirketi Gazprom, dün yaptığı açıklamada, rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya'ya doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurduğunu bildirdi.

Gazprom, Polonya ve Bulgaristan'a doğal gaz akışının ödemeyi ruble ile yapana kadar kapalı olacağını duyurdu.




Muhabir: Murat Temizer

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve telgrafgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.