NAFİ GÜRAL’IN ENGELLEDİĞİ YATIRIMCILAR ARANIYOR!
NAFİ GÜRAL’IN ENGELLEDİĞİ YATIRIMCILAR ARANIYOR!
Geçtiğimiz günlerde “GÜRALLAR!” başlığıyla ilgili bir köşe yazısı kaleme almıştım. Öncelikle geri dönüşlerin olumlu olması, çoğu sağduyulu, geniş perspektiften bakan okuyucularımızla aynı kanıda olabilmek, konulara haklı ve objektif yaklaştığımızın bir kez daha ispatı niteliğinde oldu. Her birinize ayrı teşekkür ederim.
Geçtiğimiz günlerde “GÜRALLAR!” başlığıyla ilgili bir köşe yazısı kaleme almıştım. Öncelikle geri dönüşlerin olumlu olması, çoğu sağduyulu, geniş perspektiften bakan okuyucularımızla aynı kanıda olabilmek, konulara haklı ve objektif yaklaştığımızın bir kez daha ispatı niteliğinde oldu. Her birinize ayrı teşekkür ederim.
Yazı gazetede yayına alındıktan sonra Nafi Bey mail aracılığıyla tarafıma dönüş sağladı. Konu hakkında görüşme sağladık. Yazıma başlamadan önce kendisine de yazımı okumaya değer bulup cevaplandırma nezaketinde bulunduğu için teşekkür ediyorum.
Nafi Bey, mailinde tek tek yazdığım hususlarda ve sorduğum sorularda izahını yaptığı gibi, bilmeyen insanlarımızı da vesileyle aydınlatmam için uzun bir açıklama kaleme almış, sağ olsun.
Geçen haftaki yazımda “Güral'lara Kütahyalı olarak kırgınlığım; Afyon'a yaptığı otel ve Ilıca'ya yapmak istediği halde ve imkânlarını kullanabileceği halde bir insanın sözüyle vazgeçmiş olmasıdır. Vardır bir bildiği, benim ve bizim bilmediğimiz deyip üzerini kapatıyorum konunun.” demiştim.
Bu konunun detaylı izahını yaptı, Nafi Bey.
Ilıca Harlek'in 2004 yılında, zamanın para birimi 500 milyon YTL ile (bugünkü değerle 330.000 ) yatırım yapılması şartı ile 10 yıl süre ile ihaleye çıktığını ve sonrasında kendilerinin kiraladığını belirtti. 13 ay süren renovasyon (yenileme) çalışmaları yaptıklarından ve bu renovasyon için 5.500.000 (5,5 milyon dolar) harcadıklarından, oteli baştan aşağıya yenilediklerinden, değişimi yapılması gereken yerleri değiştirdiklerinden bahsetti, Nafi Bey.
Devamında; yaklaşık eş zamanlarda otelin hemen yanı başında bulunan 88 dönüm hazine arazisinin Turizm Bakanlığı tarafından 5* termal otel yapılması amacıyla kiralanmak üzere ihaleye çıkarıldığını, İhaleye girdiklerini ve kazandıklarını akabinde Harlek Termal Merkez olması için çalışmalara başladıklarını ifade etti.
Zamanın Belediye Başkanı'nın seçim vaatleri arasında “Harlek Termal Vadi Projesi” vardı. Tüm Kütahyalılar da bilir. Konuyla bağlantılı olarak hatırlayalım…
Nafi Bey, mailde zamanın Belediye Başkanı'nın seçim vaatleri arasında bulunan “Harlek Termal Vadi Projesi”nin ihaleye çıktığından ancak kimsenin talip olmadığından bahsediyor. Devamında; o dönemin Belediye Başkanı'na; kendisinin hem Harlek Otel hem de Turizm Bakanlığı'ndan kiraladığı yer üzerine 5 yıldızlı, 3000 yatak kapasiteli otel yapabileceğini teklif etmiş. Ve demiş ki; “Kütahyalı hemşerilerimizin de istedikleri sınıflarda toplam 2000 yatak kapasiteli oteller yapsınlar, siz de “seçim vaadiniz olan” Vadi Projesi'ni ihaleye çıkarın, isteyen yatırımcı burada termal kür merkezi inşa ederek 5000 yatak kapasitesine hizmet vereceği gibi, kara yolundan geçerken kür almak isteyenlere de hizmet versin.”
Yani ezcümle ile; Ilıca'yı, termal turizm merkezine çevirebilmek ve canlılık kazandırabilmek hem de dönemin belediye başkanına yardımcı olabilmek adına teklifini sunmuş, Nafi Bey. Sonrasında, Vadi Projesi ihaleye çıkarılmış. Ancak ihaleye giren olmamış. Tek talipli olarak ihaleye girmişler ve kazanmışlar. Hemen proje çalışmalarına başlanmış. Proje çalışmalarının Devlet Planlama Teşkilatı' ndan belge talep etme aşamasına geldiği zamanlarda Başkan Bey Nafi GÜRAL' ı aramış. “Ilıca'yı Nafi Bey'e peşkeş çekiyorsun diyen hemşerilerimin itirazı var, ihaleyi iptal edelim” demiş. Kendisi de; hemşerilerim böyle istiyorsa, bana uymak düşer, demiş ve Ilıca Termal Vadi Projesi ihalesi karşılıklı fesh edilmiş.
Nafi Bey sözlerinin devamında; Fesih işleminden sonra Belediye Başkanı'nın Vadi Projesi olarak bir hamam ve bir havuz ihaleye çıkardığını ancak kendilerinin ihaleye katılmadıklarından, ihaleyi kazananların hamam ve havuz yaparak halen hizmete devam ettiklerinden bahsetti. Ilıcanın debisi 17 litre/saniye olan suyun miktar olarak yetersiz olduğundan, hem vadideki hamam ve arıtması olmayan havuz, hem de Harlek otel ve yeni yapılacak otel için 17 litre/saniye suyun yeterli olmaması nedeniyle Turizm Bakanlığı' ndan kiralanan arazi üzerinde yatırım yapılması imkânı kalmadığı için mecburen Bakanlığa müracaat ederek iptal ettiklerini, esasında yetersiz olan, sonraları kullanım alanları genişleyen su ihtiyacı yeterince karşılanamadığı için Harlek' te zaman zaman normal suyu ısıtarak kullandıklarını da ifade etti.
Velhasıl aslını öğrendiğimiz hadisenin sadedine gelelim;
2004/2014 arasındaki 10 yıllık kira sözleşmeleri bittiğinde, 5,5 milyon dolar harcayarak renove ettikleri Harlek Otel' sahibine teslim etmişler. Kütahya'da gerçekleştiremedikleri termal yatırımlarını mecburen Afyon'da gerçekleştirmişler.
Nafi Güral, şimdiye kadar değinmediği bir konuya da açıklık getirdi, mailde…
Diyor ki; “Sırası gelmişken, şimdiye kadar hiç söz etmediğim bir konuda açıklama yapmak istiyorum. Bilindiği gibi Kütahya'daki bütün kamu fabrikaları özelleştirildi. Herhangi bir veya ikisine talip olabilirdim, ama neden talip olmadığımı anlatayım. Bu fabrikalar Kütahya'da, kimsenin alıp götürmesi mümkün değil. Kim alırsa alsın, Kütahya'da kalmaya devam edecek. Hâlbuki ben bu fabrikaları alarak imkânlarımı bu fabrikalar için kullanmak yerine, komple yeni fabrikalar kurarak memleketimize daha faydalı olmayı prensip edinmeyi, tüm aile bireyleri olarak var gücümüzle çalışıp yatırımlarımızı sürdürmeyi tercih ediyoruz. Allah sağlık verdiği sürece de yatırımlarımıza devam edeceğiz.”
Mailin devamında Nafi Bey üç konuya daha değinmiş;
1- “Benden çok daha büyük yatırımları olan turizmciler varken hiç onlardan Kütahya'da turizm yatırımı yapmaları beklentisi yok, sadece ben hedefe alınıyorum. Neden acaba?”
2- “Ilıca'da termal yatırım yapmak isteyenler için Turizm Bakanlığının sahip olduğu çok değerli arazi boş bekliyor. Bakanlığına müracaat edenler için yasa gereği hemen ihaleye çıkarırlar.”
3- “Harlek' ten başka merak edilen bir başka konu, Kütahya'ya gelecek yatırımcıları benim engelliyor olduğum safsataları. Böyle bir şey olduğunu bilenleri veya muhatap olanları açıklamaya davet ediyorum.” Diyor…
Böyle algı yaratanları mümkünse laf ile -mış, -miş ile değil, ispatlarıyla bende ofisime bekliyorum…
Köşe yazımda devam edeceğim…
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.