Kütahya'da manevi ve kültüre değerlere sahip çıkılıyor

KÜTAHYA
 

Kütahya'da manevi ve kültüre değerlere sahip çıkılıyor

Kütahya Belediyesi, şehir merkezinde yer alan kültür miraslarına sahip çıkarak, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyor. Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, restorasyon çalışmaları devam eden Gözüm Şeyh Sultan Tekke ve Türbesini inceledi.KÜTAHYA (İGFA)- Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Gözüm Şeyh Sultan Tekke ve Türbesini ziyaretinde çalışanlara işlerinde kolaylıklar diledi. Başkan Işık, manevi ve kültürel mirasa sahip çıkarak gelecek kuşaklara aktarmanın önemine değindi. Başkan Işık, “Kütahya Belediyesi olarak manevi ve kültürel mirasımıza sahip çıkmak, gelecek kuşaklara tanıtmak ve işlevselliğini artırmak adına, göreve geldiğimiz günden bugüne çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaptığımız restorasyonlarla, hem kültürel miraslarımızı ayağa kaldırıyoruz hem de binalarımıza yeniden işlevsellik yükleyerek, kullanılmasını sağlıyoruz” dedi. Gözüm Şeyh Sultan Tekke ve Türbesi, Mecidiye Mahallesi, Behdi Sokak’ta, yer alıyor. Bodrum ve zeminden oluşan Mevlevihane’nin toplam m²’si 134,68’dir. Uşakizade Rıfat Efendi tarafından yaptırılan Mevlevihane, rivayetlere göre Rıfat Efendi yaşadığı konağı yaptırmadan önce hemen yanındaki evde oturmaktaymış. İki muhterem Gözüm (özüm) Şeyh Sultan ve Vacide Sultan bir gece rüyasına girer ve ondan üzerini örtmelerini isterler. Ertesi gün mezarların etrafına çit yaptırılır. Aynı gece rüyasına tekrar girerler. “Biz böyle istemedik üzerimize çatı yap” derler. Rıfat Efendi bunun üzerine Mevlevihane olarak kullanılan kısmı yaptırarak mezarları içine alır. Daha sonra bunun kendisine işaret olduğunu düşünerek yanına konağı, konuk evini ve Mevlevihane’yi yaptırır. Mecidiye Mahallesinde bulunan Rıfat Efendi’nin evi Mevlevi Tekkesi olarak hizmet görmüştür. Yapının 1873 yılında yapıldığı bilinmektedir. Ayrıca yapının sokağa bakan cephesinde Rıfat Efendi’nin günümüzde moloz altında kalmış mezarı da mevcuttur. Yapı kütlesi, güney, doğu ve kuzey doğrultusunda konumlanmış dikdörtgen planlıdır.

Kütahya Belediyesi, şehir merkezinde yer alan kültür miraslarına sahip çıkarak, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyor. Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, restorasyon çalışmaları devam eden Gözüm Şeyh Sultan Tekke ve Türbesini inceledi.

KÜTAHYA (İGFA)- Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Gözüm Şeyh Sultan Tekke ve Türbesini ziyaretinde çalışanlara işlerinde kolaylıklar diledi. Başkan Işık, manevi ve kültürel mirasa sahip çıkarak gelecek kuşaklara aktarmanın önemine değindi. Başkan Işık, “Kütahya Belediyesi olarak manevi ve kültürel mirasımıza sahip çıkmak, gelecek kuşaklara tanıtmak ve işlevselliğini artırmak adına, göreve geldiğimiz günden bugüne çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaptığımız restorasyonlarla, hem kültürel miraslarımızı ayağa kaldırıyoruz hem de binalarımıza yeniden işlevsellik yükleyerek, kullanılmasını sağlıyoruz” dedi.

Gözüm Şeyh Sultan Tekke ve Türbesi, Mecidiye Mahallesi, Behdi Sokak’ta, yer alıyor. Bodrum ve zeminden oluşan Mevlevihane’nin toplam m²’si 134,68’dir. Uşakizade Rıfat Efendi tarafından yaptırılan Mevlevihane, rivayetlere göre Rıfat Efendi yaşadığı konağı yaptırmadan önce hemen yanındaki evde oturmaktaymış. İki muhterem Gözüm (özüm) Şeyh Sultan ve Vacide Sultan bir gece rüyasına girer ve ondan üzerini örtmelerini isterler. Ertesi gün mezarların etrafına çit yaptırılır. Aynı gece rüyasına tekrar girerler. “Biz böyle istemedik üzerimize çatı yap” derler. Rıfat Efendi bunun üzerine Mevlevihane olarak kullanılan kısmı yaptırarak mezarları içine alır. Daha sonra bunun kendisine işaret olduğunu düşünerek yanına konağı, konuk evini ve Mevlevihane’yi yaptırır. Mecidiye Mahallesinde bulunan Rıfat Efendi’nin evi Mevlevi Tekkesi olarak hizmet görmüştür. Yapının 1873 yılında yapıldığı bilinmektedir. Ayrıca yapının sokağa bakan cephesinde Rıfat Efendi’nin günümüzde moloz altında kalmış mezarı da mevcuttur. Yapı kütlesi, güney, doğu ve kuzey doğrultusunda konumlanmış dikdörtgen planlıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve telgrafgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.